Descartův omyl

DESCARTŮV OMYL – POTŘEBUJETE VÍC MYSLET ČI CÍTÍT?

 

Rád bych se s vámi podělil o včerejší večerní zážitek. Po jednom ze setkání se skupinou, kde se podporujeme v rozvoji přišla na whatsApp zpráva od Honzy:

Já dneska přišel domu a jak sem otevřel dveře, tak ke mně běžel Matouš a křičel s dětským nadšením a nezištnou láskou: Tatiiiinek!! Pusinkuuu!!.. smál se a vrazil mi hudlana. Vytryskly mi do očí slzy štěstí. A uvědomil sem si, že žádný zážitek od pusy od syna až po cestu do vesmíru není k ničemu, když to nedokážu cítit. Takže to je pro mne způsob jak být šťastný. Cítit štěstí, lásku, smutek, vztek z každodenních malých i velkých věcí.. prostě cítit... pak život kdekoliv, bude plný radosti - což není vždy jen smích od ucha k uchu; je to spíš stav vědomí... bez toho prožiju život bez života... Když cítím tak žiju .. Díky za dnešní uvědomění, podporu a inspiraci 

Díky za nádherné uvědomění Honzi. Ano život má, jen takovou hodnotu jakou cítíme. Život bez pocitů je smrt za živa. Tedy neplatí Descartovo „Cogito ergo sum“ - myslím tedy jsem. (Daří se mi víc a víc nemyslet a přesto být. Je to krásné, dělejme to častěji.) Jistě však platí:„cítím tedy jsem; žiji plně, jako lidská bytost“. O těch 30 cm se pan Descart spletl a zblbl lidstvu hlavu na dalších cca 400 letTak dlouhá je cesta ke štěstí - jen 30 cm.

Proto věnujme více pozornosti rozvoji empatie, schopnosti cítit a prožívat. Nečekejme na velký zážitek či úspěch. Prožívejme intenzívně denní maličkosti. Ty, které se právě dějí teď a tady. Štěstí lze prožít jen teď a tady. A pokud se tak intenzívně děje posilují se citové počitky. Pak obyčejné prožitky večerní pusy od dítěte, ranní kávy s partnerem či smysluplného rozhovoru se šéfem nás můžou naplit štěstím. Ano tyto drobnosti jsou mnohem víc než bezcitný či „polo-citný“ výlet po nejkrásnějších místech zeměkoule.

PAMATUJME že platí: „Cítit můžeš jen to, čemu se otevře tvé srdce“

 

Vstupme do posilovny srdce.

Jak jsi prožil detaily dnešního dne?

Komu jsi dnes udělal radost?

Koho jsi dnes ocenil?

Co bys ocenil dnes na sobě?

Za co jsi vděčný?

Kam směřuje tvá pozornost, to se objevuje ve tvém vnitřní světě. Čemu věnuješ pozornost to roste. Takové jsou přírodní zákony. Využívejme je zdravě.

To je cesta ke štěstí, teď a tady a to nám všem ze srdce přeje Emanuel

Aktuality

Vážení přátelé

Aktuálně regeneruji po těžkém úrazu.

Děkuji všem kdož jste na mně mysleli, děkuji za povzbuzující slova, energii, která byla citelná i na dálku.

Život nás učí přes chyby, problémy a krize.

Až budu mít dost zdraví a energiebudu s vámi sdílet, co mne to naučilo.

Těším se na zdraví.

Těším se na slyšenou.

A těším se především na setkání s vámi a možnost podpořit vás, aby se vám dařilo lépe. Emanuel

Další nejbližší akce

 inspirativní sdílení principů osobnostního rozvoje – konkrétní příběhy

JSME ORGANISMUS

„Hodnoty a návyky, které se od nás naučí naše děti a lidé kolem, je to jediné, co po nás zůstává a zůstane až odejdeme…“

Chci s Vámi sdílet své zážitky a praktické principy, které jsem načerpal se sebou a během více než 20-ti leté praxe provázením rozvoje osobností lídrů firem i úplně obyčejných lidí.

 

Rozhodnutí je na Tobě. Pokud chceš pravidelně do svého e-mailu dostávat mé postřehy z aplikace principů a inspirace stačí se zaregistrovat na této stránce vpravo nahoře nebo zdePokud máš pocit, že to může být prospěšné některému z přátel sdílej prosím.

dle osobní dohody 

Individuální transformační koučování
„Chcete vyladit motor svého „ferrari“ či stále jen lakovat vnější podobu „trabanta“? Každá skutečná změna kvality se děje zevnitř ven! Získejte průvodce na cestě k vyšší kvalitě sebe a svého života. Transformujte své návyky a formujte zralost své osobnosti v souladu s osobními talenty. Více o koučování zde

ENNEA večery

Věříte, že můžete za jeden večer získat hlubší vhled do svého osobního rozvoje, pochopit své blízké a kolegy v práci a tím zlepšit vaše vztahy, komunikaci a spolupráci? Máme pro Vás připravený cyklus večerních tříhodinových setkání nad jednotlivými enneagramovými typy. Více o večerech zde